Auto onderhouden

Heeft u een Skoda en vraagt u zich af hoe u deze het beste kan onderhouden? Dan bent u niet de enige. Het onderhoud van een Skoda is belangrijk en met een aantal eenvoudige controles vermindert u de kans op autopech. Daarnaast kunt u een heleboel kosten besparen als u zelf wat handigheid heeft in het onderhouden van uw auto. Hieronder zetten wij voor u de belangrijkste punten op een rijtje.

Meer informatie over de modellen van Skoda vind je hier.

 

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen wat betreft het onderhoud van uw Skoda. Het belangrijkste is om geen lampjes op het dashboard te negeren, die geven vaak direct aan waar het probleem zit. Check bijvoorbeeld regelmatig de bandenspanning. Het wordt aangeraden dit één keer per maand te doen én voordat u een lange reis maakt. De juiste bandenspanning vindt u in de gebruikshandleiding, op de sticker bij de tankklep of in het linker voorportier. Een lage bandenspanning is niet alleen slecht voor het brandstofverbruik maar ook voor de wegligging.

Daarnaast is het belangrijk om de verlichting te controleren zodat u veilig onderweg bent. Zorg dat u zichtbaar bent en reservelampjes in de auto heeft. Door middel van koelvloeistof wordt de warmte van de motor afgevoerd. Het is verstandig om elke maand te checken of de koelvloeistof nog op peil is. Doe dit alleen bij een koude motor en het liefst op een egale ondergrond.

Als u toch een kijkje neemt onder de motorkap, checkt u dan gelijk de drie andere belangrijke vloeistoffen zoals het oliepeil, de remvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. Als u alle vloeistoffen heeft bijgevuld, checkt u dan gelijk of uw ruitenwissers goed werken.

Als de wissers veel geluid maken of strepen achterlaten dan is het tijd om ze te vervangen. Ook dit laatste kunt u overigens zelf doen.

 

Wat kunt u beter niet zelf doen?

Sommige grotere problemen kunt u beter aan vakmensen over laten. Zo wordt het afgeraden om een distributieriem zelf te vervangen of een nieuwe uitlaat te monteren als u er niet veel verstand van heeft.

Ook voor onderhoud aan de koppeling, dynamo of versnellingsbak gaat u liever naar een garage. Het is belangrijk dat u altijd de afweging maakt of het onderhoud van de auto door uzelf niet ten koste gaat van de veiligheid en betrouwbaarheid van de auto.

 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het onderhoud van je Skoda of wil je vriend worden van Skoda? Neem dan contact met ons op!